Subscribe Jobs Via E-Mail

 

HCL Previous Placement Papers 2016-2017 | HCL Updated Placement Papers 2016


HCL Latest Placement Papers 2016-2017
Latest HCL Placement Papers 2016-2017 . Fully Solved HCL 2016-2017 Placement Papers . HCL Previous Placement Papers 2016-2017. HCL Sample Placement Papers 2016-2017. HCL Latest Placement Papers 2016-2017 PDF.HCL Latest Placement Papers Download.



SECTION 1:

1.     There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer  circle?

Ans: 1 : 2

2.    There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.  48Which of the following fractions is less than 1/3 ?

(a) 22/62

(b) 15/46

(c) 2/3

(d) 1

Ans: (b)

3.    One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.

a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.

b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.

c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.


4.   A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to  buy 3 paise stamps.

Ans: 9

5.   Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:

a)In only the first game werethe two players married to each other.

b)The men won two games and the women won one game.

c)The Ayes won more games than the Bees.

d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.

Who did not lose a game?

Ans:Mrs.Bee did not lose a game.

6.  Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?


Ans: 3/2 hours

7.  In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average  to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?

A. 12

B. 20

C. 24

D. 30

Ans: C

8.  M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

A. D/(M-3)

B. MD/3

C. M/(D-3)

D. 3D/(M2-3M)

Ans: D

9.  A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8  days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

A. 7

B. 8

C. 11

D. 12

Ans:C

10.  2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of  16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

A. 30

B. 40

C.58

D. 60

Ans: B

Section 4:

1. Which of the following involves context switch,

(a) system call

(b) priviliged instruction

(c) floating poitnt exception

(d) all the above

(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in

(a) sessions layer

(b) application layer

(c) presentation layer

(d) transport layer

Ans: (b)

3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,

(a)120 nano secs

(b)120 micro secs

(c)75 nano secs

(d)75 micro secs

4. For 1 MB memory, the number of address lines required,

(a)11

(b)16

(c)22

(d) 24

Ans. (b)

5. Semaphore is used for

(a) synchronization

(b) dead-lock avoidence

(c) box

(d) none

Ans. (a)

6. Which holds true for the following statement class c: public A, public B

a) 2 member in class A, B should not have same name

b) 2 member in class A, C should not have same name

c) both

d) none

Ans. (a)

7. OLE is used in

a) inter connection in unix

b) interconnection in WINDOWS

c) interconnection in WINDOWS NT

8. Macros and function are related in what aspect?

(a)recursion

(b)varying no of arguments

(c)hypochecking

(d)type declaration

9.Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro

(b) conditional compliclation

(c) in type checking

(d) including load file

Ans. (c)

10.Piggy backing is a technique for

a) Flow control

b) Sequence

c) Acknowledgement

d) retransmition

Ans. (c)

11.In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128

(b) -255

(c) -127

(d) 0

12.There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B employee having (count(*) mod n)=0

(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number group by employee number having(count(*) mod n=0 )

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

13.Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you can see

a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from customer having count )

b) delete customer a where customer number in b rowid

c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a, customer b

d) none of the above

14. How many segment registers are there in the 8086 processor?

a) 4

b) 6

c) 8

d) none

Ans: a

15. Data recovery is done in which layer?

a) physical

b) datalink

c) network

d) transport

SECTION 2:

1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} What is the value of may?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 11

(e) None of the above

2. Find the output for the following C program

main()

{int x,j,k;

j=k=6;x=2;

x=j*k;

printf("%d", x);

3. Find the output for the following C program

fn f(x)

{ if(x<=0)

return;

else f(x-1)+x;

}

4. Find the output for the following C program

i=20,k=0;

for(j=1;j<i;j=1+4*(i/j))

{k+=j<10?4:3;

}

printf("%d", k);

Ans. k=4

5. Find the output for the following C program

int i =10

main()

{

int i =20,n;

for(n=0;n<=i;)

{

int i=10;

i++;

}

printf("%d", i);

Ans. i=20

6. Find the output for the following C program

Y=10;

if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)

{printf("%d", Y);

else

printf("%d", Y);

}

Ans. 13

7. What is the sizeof(long int)

(a) 4 bytes

(b) 2 bytes

(c) compiler dependent

(d) 8 bytes

8.Which of the function operator cannot be over loaded

(a) <=

(b) ?:

(c) =

(d) *

9.Find the output for the following C program

main()

{intx=2,y=6,z=6;

x=y==z;

printf(%d",x)

}

10.find the output

 main()

{

printf("%d%d"size of ("Hcl

technologies"),strlen("HCL Technologies"));

}

a)16 16

b)16 17

c)17 17

d)17 16

11. find the output

 main()

{ char arr[]={ '

a','b','\n',....}

some more instructions;

}

ANS:77

12) find the output

 main()

{ int arr[]={0,1,2,3,4)

int *a={arr, arr+1,arr+2,...}

int **p=a;

p++;

some instructions:

}

13. find the output

 void main()

{

int i=5;

printf("%d",i++ + ++i);

}

a) 11

b) 12

c) 10

d) output cant be predicted

Ans: d

14. find the output

main( )

{

int a[2][3][2] = {{{2,4},{7,8},{3,4}},{{2,2},{2,3},{3,4}}};

printf(“%u %u %u %d \n”,a+1,*a+1,**a+1,***a+1);

}

a) 100, 100, 100, 2

b) 101,101,101,2

c) 114,104,102,3

d) none

15. find the output

 main( )

{

static int a[ ] = {0,1,2,3,4};

int *p[ ] = {a,a+1,a+2,a+3,a+4};

int **ptr = p;

ptr++;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

*ptr++;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

*++ptr;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

++*ptr;

printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);

}

Ans :     111

222

333

344

SECTION 3:

1. Answer the questions based on the following program

STRUCT DOUBLELIST

{

 DOUBLE CLINKED

INT DET; LIST VOID

STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)

STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)

}

DELETE(STRUCT NODE)

{NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;

NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;

IF(NODE==HEAD)

NODE

}

In what case the prev was

(a) All cases

(b) It does not work for the last element

(c) It does not for the first element

(d) None of these

2. Answer the questions based on the following program

VOID FUNCTION(INT KK)

{KK+=20;

}

VOID FUNCTION (INT K)

INT MM,N=&M

KN = K

KN+-=10;

}

3. Here is the structure declaration of a doubly linked list

struct dlink

{

int nodeid;

struct dlink *next;

struct dlink *prev;

} dlink_t;

A pointer of the head of the linked list is maintained as a global variable, whose definition is

dlink_t *head; The funt remove_element(dlink_t *rp), needs to remove the node pointed to the

rp and adjust the head. The first node's prev and the last node's next are NULL.

remove_element(dlink_t *rp)

{

rp->prev->next = rp->next;

rp->next->prev = rp->prev;

if( head == rp)

head = rp->next;

}

Which of the following statement is true about the fution remove_element

a) It work when head is the same as rp

b) It does not work when rp is the last element on the list

c) It sets the head of the list correctly

d) It works in all cases

Answer :B





4. Consider the following function written in c:

#define NULL 0

char *

index(sp,c)

register char *sp,c;

{

do

{

if(*sp == c)

return (sp);

} while (*sp++);

return NULL;

}

The first argument sp, is a pointer to a C string. The second argument, c, is a character. This

function scarches for the character c, in the string. If it is found a pointer to that location is

returned else NULL is returned. This function works

a) Always

b) Always, but fails when the first byte contais the character c

c) works when c is a non NULL character only

d) Works only when the character c is found in the string

ans: a



5. What is printed when this program is executed

main()

{

printf ("%d\n",f(7));

}

f(X)

{

if ( <= 4)

return x;

return f(--x);

}

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

ans: a



6. On a machine where pointers are 4 bytes long, what happens when the following code is executed.

main()

{

int x=0,*p=0;

x++; p++;

printf ("%d and %d\n",x,p);

}

a) 1 and 1 is printed

b) 1 and 4 is printed

c) 4 and 4 is printed

d) causes an exception





7. Which of the following is the correct code for strcpy, that is used to copy the contents from src to dest?

a) strcpy (char *dst,char *src)

{

while (*src)

*dst++ = *src++;

}



b) strcpy (char *dst,char *src)

{

while(*dst++ = *src++ )

}



c) strcpy (char *dst,char *src)

{

while(*src)

{

*dst = *src;

dst++; src++;

}

}



d) strcpy(char *dst, char *src)

{

while(*++dst = *++src);

}

ans:b



8. Consider the following program

main()

{

int i=20,*j=&i;

f1(j);

*j+=10;

f2(j);

printf("%d and %d",i,*j);

}

f1(k)

int *k;

{

*k +=15;

}

f2(x)

int *x;

{

int m=*x,*n=&m;

*n += 10;

}

The values printed by the program will be

a) 20 and 55

b) 20 and 45

c) 45 and 45

d) 45 and 55

e) 35 and 35



9. what is printed when the following program is compiled and executed?

int

func (int x)

{

if (x<=0)

return(1);

return func(x -1) +x;

}

main()

{

printf("%d\n",func(5));

}

a) 12

b) 16

c) 15

d) 11



10.Consider the following of c code in two files which will be linked together and executed .

a.c: int i;

main()

{

i = 30;

f1();

printf("%d\n",i)

}

b.c: static int f1()

{

i+=10;

}

 which of the following is true ?

a) a.c will fail in compilation phase because f1() is not declared

b) b.c will fail in compilation because the variable i is not declared

c) will print 30

d) will print 40

e) a & b

ans: e












 
Top